Politiikan approbatur – KNL:n kesälukion historia 1971-2001

10,00 

KNL:n kesälukiot ovat heijastaneet niin Kokoomuksen, KNL:n kuin koko yhteiskunnan muutoksia. Ne ovat heijastaneet myös ajan pedagogisten näkemysten ja yleisen tapakulttuurinkin muutoksia. Kuitenkin monet piirteet ja tehtävät ovat pysyneet samoina. Kesälukion entisistä oppilaista on tullut kansanedustajia ja ministereitä, jopa yksi euroedustaja.

Varasto loppu

Kuvaus

KNL:n kesälukiot ovat heijastaneet niin Kokoomuksen, KNL:n kuin koko yhteiskunnan muutoksia. Ne ovat heijastaneet myös ajan pedagogisten näkemysten ja yleisen tapakulttuurinkin muutoksia. Kuitenkin monet piirteet ja tehtävät ovat pysyneet samoina.

Kesälukion entisistä oppilaista on tullut kansanedustajia ja ministereitä, jopa yksi euroedustaja. Kyseessä on ollut niin sanottu puoluekoulu, joka korosti etenkin 1970-luvulla ideologisuuttaan ja poliittisuuttaan ja koki vastustajikseen ”veljet vasemmalla”. Kokoomuslaista tai yleisporvarillista näkemystä on voinut toteuttaa muillekin elämänurille, joille kesälukio myös pyrki antamaan valmiuksia.

Kesälukiot seurasivat KNL:n yleistä kehitystä. Ne omaksuivat yksilökeskeisen ideologian 1970-luvun alussa, kärsivät sisäisistä kiistoista 1970-luvun puolivälissä, seurasivat KNL:n päälinjaa ulkopolitiikan, rauhanliikkeen ja kehitysmaiden aseman korostamisessa, pragmatisoituivat ja menettivät materiaalisia resurssejaan 1980 -luvun depolitisoituvassa ilmapiirissä. Lopulta ne saivat huomata päätyneensä maailmaan, jossa oli toteutunut paljon sellaista, mitä olisi pidetty 1970-luvulla mahdottomana saavuttaa. Kaikissa näissä oloissa kesälukion tehtävänä oli opettaa tuleville kokoomusvaikuttajille sitä, mitä näiden tuli hallita nuuttuvassa yhteiskunnassa.

Virallinen kesälukio ja sen linja ovat voineet olla monessa suhteessa eri asia kuin kesälukion arki. Kesälukio oli tärkeä paitsi niiden valmiuksien luojana, joille rakentaa, myös verkostoon pääsemisenä. Siihen kuuluvat kesälukion paitsi vakavan asialliset, myös vähemmän vakavat puolet irrottelukulttuuri mukaan lukien. ”Politiikan approbaturin” sisältö muuttuu varmasti edelleen, muuta sen tarve tuskin loppuu.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Vain kirjautuneet asiakkaat -jotka ovat ostaneet tuotteen- voivat kirjoittaa tuotearvion.